Atlantic Ocean

Fi Wikipedia
Atlantic Ocean
ocean
Part ofWorld Ocean Sesa mu
TributaryUna River, Una River (Una, Bahia) Sesa mu
Named afterAtlas Sesa mu
DemonymAtlantic Sesa mu
Countryno value Sesa mu
Located in the administrative territorial entityinternational waters Sesa mu
Coordinate location0°0′0″N 30°0′0″W Sesa mu
Lowest pointMilwaukee Deep Sesa mu
Shares border withBaetic Depression, North Africa Sesa mu
Connects withAtlantic Continental Shelf Sesa mu
Map

Atlantic Po no yɛ wiadze po enum no mu dɔ a ɔtɔ do ebien, na ne kɛse bɛyɛ 85,133,000 km2 (32,870,000 sq mi). Ɔkata Asaase enyi bɛyɛ 20% na ne nsu bɛyɛ 29%. Wonyim dɛ ɔtsetsew ‘Wiadze Dedaw’ a ɔwɔ Afrika, Europa, na Asia no fi ‘Wiadze Fofor’ a ɔwɔ Amerika no ho wɔ Europafo adwen a wɔwɔ wɔ Wiase no ho no mu.

Ɔnam dɛ wɔatsew Afrika, Europa, na Asia efi Amerika ho do no, Atlantic no edzi dwuma tsitsir wɔ nyimpa asetsena, wiadze nyinara anyɛnkofa, na aman pii abakɔsɛm mu nkɔdo mu. Ber a Norsefo na nyimpa a wodzii kan a wonyim hɔn dɛ wotwaa Atlantic po no, ɔyɛ Christopher Columbus akwantu a ɔkɔɔ do wɔ 1492 mu no na ɔdaa edzi dɛ ɔno na ofii mu bae sen Obiara. Columbus akwantu no dze ber bi a Europa tum ahorow, a ma ɔda nsow kɛse nye Spain, France, Portugal, na United Kingdom, hwehwɛɛ Amerika aman mu na wɔdze yɛɛ etubrafo no bae. Ofi afeha a ɔt do 16 kesi 19 no, na Atlantic Po no yɛ nkoatɔn a wɔdze dzin kor no ara na ɔyɛ Columbiafo a wɔsesaa hɔn ho hɔn ho no nyinara mfinimfin ber a ɔtɔ mber bi a na ɔyɛ po do akodze ahorow no. Po do akodze a ɔtse dɛm, nye eguadzi a ɔrennya nkɔenyim a ofi Amerika tum ahorow a ɔwɔ apaa mu hɔ tse dɛ United States na Brazil hɔ no nyinara kɔɔ sor kɛse wɔ afeha a ɔtɔ do 20 yi mu, na ber a asraafo ntawantawadzi kɛse biara annkɔ do wɔ Atlantic po no mu wɔ seseiara afeha a ɔtɔ do 21 yi mu no, po no da ho ara yɛ a adze tsitsir a ɔwɔ eguadzi mu wɔ wiadze nyinara.

Atlantic Po no wɔ bea a ɔware a ɔtse dɛ S a ɔtserɛw kɔ ekyirekyir wɔ Europa na Afrika ntamu wɔ epuei afa mu, na Amerika Etsifi na Kɛse Afa mu wɔ atɔe afa mu. Sɛ́ Wiadze Po a ɔka bomu no fa kor no, ɔka etsifi afa mu nye Arctic Po no, ɔnye Pacific Po no wɔ anafo afa mu atɔe, India Po no wɔ anafo afa mu epuei, na Kesee Afa mu Po no wɔ anafo afa mu (nkyerɛase afofor ka Atlantic ho asɛm dɛ ɔtserɛw anafo afa mu kɔ ​​Antarctica). Atlantic Po no mu akyekyɛ ebien, dzenam Equatorial Counter Current do, na Atlantic Po no Etsifi(a) na Atlantic Po no Anafo(a) mu apaapae bɛyɛ 8°N.