Akwidaa

Fi Wikipedia
Akwidaa
human settlement
CountryGhana Sesa mu
Located in the administrative territorial entityAhanta West Municipal District Sesa mu
Coordinate location4°45′38″N 2°2′2″W Sesa mu
Map

Akwidaa yɛ kurow a wɔyɛ po edwuma, a ɔwɔ Ahanta, ɔwɔ Anee Mantɔw no n'anee a ɔwɔ Ghana, na ɔka kurow a wɔwɔ Ghana n'anee koraa ho.

Ɔyɛ kurow a ɔwɔ mu ebien, mekyerɛ Akwidaa newtown na Akwidaa oldtown. Akwidaa oldtown yɛ beebi a kurow hyɛɛ ase(abɔse), po na baka etwa Akwidaa oldtown ho ehyia a beregye wɔ hɔ a wɔfa do dze kɔ Akwidaa newtown. Ɔnam dɛ nna hɔnho rodɔɔ so no ntsi na ɔmaa hɔn mu bi kɔr nsu n'ekyir a, wabɛyɛ Akwidaa newtown seseiara.

Akwidaa newtown so kakra sen Akwidaa oldtown. Hɔ na skuul ahorow a mbofra a wɔwɔ Akwidaa oldtown na newtown nyinara wɔ.

Old town


Kurow no yɛ kurow a wɔyɛ po wɔ do a enyigye bea bi tse dɛ Ezile bay na Green Turtle Lodge wɔ hɔ do. Wɔtoo dɛm enyigye bea no dzin Green Turtle Lodge Osian apohur nkyirefua dodow a ɔwɔ kurow no mpoano ntsi.

Ndwuma pii wɔ kurow no mu a wɔyɛ a tum krataa biara nnka ho, na ahenfo ahorow a woetwa no ho ehyia no na nsaase na kube no hyɛ hɔn nsa ntsi sɛ obi pɛ bi a, gyedɛ okohu hɔn.

Osiandɛ ɔbɛn beebi a Ghana rutu hɔn fangu no seseiara ntsi, ama abɛyɛ kurow a mpontu dwuma reba do paa.

Abakɔsɛm[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Akwidaa wɔ Twi kasa mu no kyerɛ dɛ akokura,wɔ Dutch colonial ber do no, na wɔdze nyimpa fa po no do.

Wɔ 17th ewiei na 18th Century(Ebɔbira 1687-1687, 1698-1711, Ebɔbira 1712-1717) Akwidaa, a nna wɔfrɛ no Fort Dorothea no, na okitsa forts nkakraba ebien a ogyina German colony no do, mekyerɛ Brandenburger Gold Coast. Nna ɔyɛ aperper a ɔda Dutch do, ma wobenya no wɔ 1687-1698 a ekyir no Brandenburgers tɔɔn no. Forts Dorothea ho nsɛm no wɔkyerɛw no wɔ UNESCO world Heritage List mu wɔ afe 1979 mu a na forts na castles ahorow a wɔwɔ Ghana ka ho osian n'adansidzi a ɔfa European Colonial na hɔn aprɔbɔ wɔ West Africa ntsi.

Mboaedze[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

[1][2]

  1. http://nzemaeast.ghanadistricts.gov.gh/?arrow=dnf&_=142
  2. https://whc.unesco.org/en/list/34/