Latvian Ndwom na Asaw Afahyɛ

Fi Wikipedia
Latvian Song and Dance Festival
Baltic ndwom afahyɛ ahorow
Part ofBaltic ndwom afahyɛ ahorow, Latvian Culture Canon Sesa mu
CountryLatvia Sesa mu
Located in the administrative territorial entityRiga Sesa mu
Intangible cultural heritage statusRepresentative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity, Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity Sesa mu
Described at URLhttps://ich.unesco.org/en/RL/00087, https://ich.unesco.org/fr/RL/00087, https://ich.unesco.org/es/RL/00087 Sesa mu

Latvia Ndwom na Asaw Afahyɛ (Latvia kasa mu: Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki) yɛ ndwontofo kuw na asaw a wɔyɛ amateur akɛse sen obiara wɔ wiadze no mu kor na ɔyɛ adzeyɛ a no ho hia wɔ Latviafo amambra na asetsena mu.

Sɛ́ Baltic ndwom afahyɛ ahorow no mu kor no, ɔsan yɛ UNESCO edwindze ahorow a ɔyɛ nwanwa a ɔwɔ nyimpa a wɔdze ano na hɔn a wonntum nnhu hɔn no mu fi 2008 no fa.

Wɔayɛ All-Latvian ndwom afahyɛ no fi 1873, mpɛn pii no mfe enum biara, na wɔdze Latvia Asaw Afahyɛ no fa no aka ho wɔ 1948 mu. Wɔ afahyɛ ahorow ase no, mfonyintwa, edwindze na amandze kwan do nsaanodwuma, ndwontofo kuw kɔnsɛt, na afahyɛ ho ɔyɛkyerɛ so kɔ do.

Nsɛm a esisi na akansi a ɔkɔ do wɔ adzeyɛ no mu no si wɔ ber no nyinara mu wɔ afahyɛ ahorow ntamu. Wɔyɛɛ afahyɛ afofor wɔ afe 2001 na 2011 mu, na ebien no nyinara yɛ afahyɛ etsitsir a wɔdze sii hɔ wɔ Riga a wɔdze sii hɔ no ho.

Sɛ wɔka hɔn nyinara bom a, bɛyɛ 40,000 na wɔdze hɔn ho hyɛ dwumadzi no mu. Wɔto aman ndwom na tsetse ndwontofo kuw ndwom, na wosi a cappella ndwom do dua, ɔwɔ mu dɛ wɔdze ndɛyi ndwom a agye dzin nso, ahyɛ ndwom no mu ndansa yi dze.

Ofi 1960 no, wɔayɛ Latvia Skuul Mbaabun Ndwom na Asaw Afahyɛ [lv] a ɔda nsew wɔ mfe enum kyinhyia a wɔsesa mu, wɔ nsenia a ɔnye no hyia do.

Abakɔsɛm[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

1950 Soviet Latvian Song Festival

1873–1940 Abɔse, Latvia a ɔdze ne ho.[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Ndwom afahyɛ ahorow ho atsetsesɛm hyɛɛ ase wɔ afeha a ɔtɔ do 19 ne fa a odzi kan wɔ Europa aman pii mu na ekyir yi Baltic Germanfo so yɛɛ ho nhyehyɛɛ. Anamɔn a odzi kan a wɔyɛe wɔ Latvia tsebea no mu na ndwom nda a ɔwɔ Dikļi wɔ 1864 mu, a ɔmaa ndwom afahyɛ a odzi mũ a ɔkɔr do wɔ Riga no yɛɛ basaa wɔ 1873 ehuhur ber mu.Ndwontofo 1,003 na ndwontofo kuw 30 a wɔbɔ ndwom no dze hɔn ho hyɛɛ afahyɛ a odzi kan no mu. Pɛnkor pɛr na wɔayɛ afahyɛ no wɔ Riga ekyir, wɔ Jelgava wɔ 1895 mu.