Klapa

Fi Wikipedia
Klapa
music genre, type of musical ensemble/group
Subclass ofCroatian folk music Sesa mu
Country of originCroatia Sesa mu
Intangible cultural heritage statusRepresentative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity Sesa mu
Described at URLhttps://ich.unesco.org/en/RL/00746, https://ich.unesco.org/fr/RL/00746, https://ich.unesco.org/es/RL/00746 Sesa mu

Klapa yɛ amambra ndwom bi wɔbobɔ nsɛm do a n'abɔse fi Dalmatia, Croatia[1]. Kasafua klapa ase kyerɛ dɛ "anyɛnkfo kuw" na n'ase fi asɔr ndwontow mu[2]. Mpɛn pii no wɔdze ɔdɔ, wine(grapes), ɔman (wo kurom) na po na wɔdze siesie. Adze pɔtsee a ɔwɔ ndwom no mu yɛ koryɛ na ndwom dɛw, a ngyegyee papa ka ho. Afe 2012 mu no, wɔkyerɛw klapa dzin wɔ UNESCO Amambra Ndzeyɛɛ a ɔfa Adasa ho buukuu mu[3].


Nkyerɛkyerɛmu[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Klapa kuw no kitsa tenor a odzi kan, ma ɔtɔ do ebien, baritone na ma ne ndze mu piw. Sɛ yɛdze tenor a odzi kan no to nkyɛn a, ndze nyinara botum dze bi aka ho. Mpɛn pii no, adwontof mbanyin du-ebien na wɔyɛ. Seseiara dze, basiafo kuw a wodzi ndwom enyim no abɛgye dzin, naaso mbanyimfo na mbasiafo kuw no mmbɔ mu.

Ɔwɔ mu dɛ klapa yɛ ndwom a wɔbobɔ no mu nsɛm, na dwumadzi bi mu dze wotum dze dwetaa na mandolin ( sɛnku a no su na ndze nye tamburitzas sɛ). Wobotum so dze keyboard aka ho, a mpɛn pii no ɔboa.


Wiadze fofor[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Klapa amambra da ho tse ase, a wɔbɔ ndwom fofor na wɔyɛ afahyɛ ahorow so[4]. Afahyɛ a wodzi wɔ Dalmatian Klapas wɔ Omiš yɛ ndwom afahyɛ a w'agye dzin na ɔwɔ amambra dodowara wɔ Klapa ndwom mu. Kuw kor a akɔ yie wɔ ndɛ mber yi mu nye Klapa Šufit, a odzii nkonyim wɔ afahyɛ no mu mfe ebiasa, 2006-2008. Mberantsɛ pii a wofi Dalmatia bu klapa yie na wotow dabiara wɔ ber a woridzidzi anaa ronom. Nnyɛ adze nnketse dɛ wɔrotow klapa wɔ gua do ber a woenya edziban na wenyin bi ronom.


Afe 2013 mu no, Croatia paw klapa kuw no dɛ wogyina mu mma ɔman no wɔ Eurovision Ndwom Akansi. Nna wɔfrɛ klapa kuw no Mora, a ɔyɛ "Mižerja". Klapa s Mora yɛ "klapa soronko" wɔ agofomba esia a Maestro Mojmir Čačija fii klapa kuw enum no mu, a ebien fi Kampanel, na kor fi Sinj, Crikvenica, Šibenik na Grdelin[5].

Hwɛ iyi so[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

  • A cappella

Mboaedze[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

  1. John Everett-Heath. "Dalmatia." Concise Dictionary of World Place-Names. Oxford University Press. 2005. Encyclopedia.com
  2. https://hrcak.srce.hr/clanak/68112
  3. https://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg=en&pg=00011&RL=00746
  4. https://fdk.hr/festival-in-omis/
  5. https://eurovision.tv/stories?_t=mizerja_to_be_the_croatian_entry_in_malmoe&id=71563