Khmer sunsum agorhwɛbea

Fi Wikipedia

Khmer sunsum agorhwɛbea hadow theatre (Khmer: ល្ខោនណាំងស្បែក; Lakhaon Nang Sbek; IPA: [lkhaon naŋ sbaek]) yɛ akwan a wɔfa do dze aborɔkyiraba dzi sunsum agor. Ndwom ahorow etsitsir nye Sbek Thom, a ɔboa Reamker, na Sbek Toch, a wɔdze aborɔkyiraba na anansesɛm pii dzi dwuma. Ndwom fofor a wɔfrɛ no Sbek Por dze aborɔkyiraba a ahosu wɔ ho dzi dwuma. Sunsum agorhwɛbea a ɔyɛ Cambodia bɛn na ɔsan so sɛ Thailand sunsum agorhwɛbea (Nang yai and Nang talung), Indonesia (Wayang and Wayang kulit). Cambodia hɔ no, wɔfrɛ sunsum agordzi no Nang Sbek Thom, anaa dɛ Sbek Thom (literally "large leather hide"), Sbek Touch ("small leather hide") na Sbek Por ("colored leather hide"). Wɔyɛ no wɔ ber a asɔr dwumadzi rokɔ do, wɔ dwumadzi a nyimpa pɔtsee bi na wɔyɛ ase, na dza dɔm dodow noara wɔ wɔ Cambodia nkurase. Ramayana na Mahabharata awensɛm, a Hindu ɔdomankomasɛm na tsetsesɛm ka ho ka agor a wɔagye dzin ho.

''Sbek Thom'' ka ''Cambodian version'' a ofi India awensɛm mu ho, awensɛm a ɔfa papa na bɔn ho a Rama, Sita, Lakshmana, Hanuman na Ravana ka ho. Ɔyɛ som ho agodzi, a ogyina hɔ ma Khmer gyedzi a wɔdze ahyɛ Brahmanism na Buddhism ɔdomankomasɛm ase.

Wɔdze nantwi no honam na wɔdze yɛɛ Cambodia sunsum aborɔkyiraba, wɔyɛ adze a wɔtaa yɛ akɛse wɔ hɔn abɔse mu, a wɔnye hɔn yɛ ɔyɛkyerɛ. Ɔnntse dɛ hɔn safo a wɔyɛ Javanese, wɔnntaa mma Cambodian sunsum aborɔkyiraba no nnkasa, wɔmma wɔmma hɔn nsa do, na wɔmmfa ahosu nnyɛ hɔn ho, wogya ahosu noara a aboa no honam no wɔ no. Roluos a ɔbɛn Siem Reap nye bea ankasa a wɔyɛ sunsum aborɔkyiraba. Cambodia sunsum aborakyiraba agorhwɛbea ka amambra a wɔyɛ kyerɛ wɔ pramado ma wɔdze yɛ nserɛhwɛbea ka Cambodia amambra asaw ho.

Sbek Thom nntse dɛ aborɔkyiraba osiandɛ wɔsoso na hɔn mu yɛ dur, a wɔmma hɔn beebiara nnwosow. Sbek Touch a ɔnye no bɔ ebira, yɛ aborakyiraba nkakramba a wɔma wɔkeka hɔn ho; hɔn agordzi agye dzin papaapa. Sbek Thom agordzi ka aborɔkyiraba dodow ho a wɔsaw wɔ ahwehwɛ mu, a aborɔkyiraba kor biara yɛ Ramayana ne ɔyɛkyerɛ kor, a akenkanfo kenkan anansesɛm a dwontow kuw dzi ekyir.

Hwɛ iyi so[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

  • Sunsum agor
  • Cambodia Agorhwɛbea
  • Wayang