Johanna Odonkor Svanikier

Fi Wikipedia

Johanna Odonkor Svanikier yɛ panyin a ɔtsew Heritage and Cultural Society wɔ Afrika na ɔda Kuw no ano . Ɔsan nso yɛ Ghana anamusifo w'etwa mu ma France na Portugal,[1] na International Organization a ɔwɔ La Francophonie na OECD Development Centre ɔsan nso som dɛɛ Ghana daa Anamusifo wɔ United Nations Educational,Scientific and Cultural Organization (UNESCO) mu.[2] Wɔfrɛɛ no kɔɔ mbra dwumadzi mu wɔ England na Wales wɔ afe 1990 mu na wɔ Ghana mbra dwumadzi mu wɔ afe 1991. Ɔyɛ Inner Temple no nyimpa.Ɔsan nso ayɛ edwuma dɛ sukuupɔn mu ɔkyerɛkyerɛfo na nkɔdo ho afotufo edwuma. [3]

Nwomasua[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Ntoado Sukuu

Johanna Svanikier kɔɔ Aburi Girls Secondary anaa ntoado Sukuu wɔ Ghana.[4]

Sukuupɔn na ekyir adzesua

Svanikier wɔ bachelor’s degree (LL.B.) ne master’s degree (LL.M.) fri London School of Economics. Onyaa abodzin nkrataa a Public Administration mu (MPA) wɔ Harvard University ne Kennedy school of Government a na ɔyɛ Fulbright Scholar no. Ɔsan nso wɔ kitsa master’s wɔ Political Science mu (M.Sc) wɔ Oxford University mu.[5]

Edwuma[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Wɔ October 24, 2014 mu no, Anamusifo Svanikier dze ne “nkrataa a ɔdze gye dzi” maa France Ɔmampanyin François Hollande wɔ Elysée Palace a wɔ Paris, France no wɔ aban kwan so. Wɔ ne nsɛm mu no, Hollande kamfoo Ghana wɔ eyimunyam na obu a w'enya wɔ amanaman ntsɛm.[6]

Svanikier som eduma mu Panyin wɔ National Development Planning Commission of Ghana wɔ afe 2010 na 2014 na wayɛ Fidelity Bank, Ghana Ltd kwankyerɛfo fri afe 2009 a ɔyɛ Edwumayɛfo Yie dzi na Akatua Boayikuw no guamtranyi. Ɔsan nso ka Afotu Kuw a ɔwɔ Ministry of Lands and Natural Resources a ɔwɔ Ghana no ho.

Wɔ afe 2016 mu no ɔhyehyɛɛ Heritage and Cultural Society of Africa na ono daa Destination Ghana dwumadzi edzi ! African Diaspora Homecoming Conference a wɔdze dzii Ghana Ahofadzi Mfirihyia 60 na ne ho mfasa ma Afrikafo wɔwɔ amamaman mu nye nyimpa a wofri Afrika nyinara. Nyimpa a wɔda nsiw a wofri Afrika na amanɔnye nyinara mu a Lord Paul Boateng a ofri Akyem na Wembley, Lisa Mensah a na anka ɔyɛ Ɔman Ɔkyerɛwfo Panyin a ɔhwɛ Rural Development do wɔ Obama aber mu, sini agordzifo Hugh Quarshie a ofri Star Wars na Holby City na ɔdze gye ne dzin, Patrick Awuah na a osii Ashesi University , Fred Swaniker a ɔdze African Leadership University na Fuse ODG a ɔbɔɔ ‘Azonto’ na ‘Antenna’ na ɔdze ‘This is New Africa’ (TINA) baa Ghana no.

Ono na ɔkyerɛw "Mbasiafo ahotɔ na Mbra wɔ Ghana".[5]

N'Abrabɔ ho nsɛm[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Johanna Odonkor Svanikier awar Thomas Svanikier, a ɔhyehyɛɛ Svani Kuw no na ɔyɛ guamtranyi panyin na ɔwɔ DreamOval Limited mu kyɛfa. Wɔwɔ mba baasa.

Nhwɛdo[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

• ^ "Glitz top 100 inspirational women – Page 100 – Glitz Africa Magazine". Retrieved 28 May 2022.

• ^ "Ghana - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization". www.unesco.org. Retrieved 26 April 2016.

• ^ "About Us". B. Hesse & Associates. Retrieved 26 April 2016.

• ^ Jump up to:a b "Aburi Girls' Senior High School | Personality". aburigirls.edu.gh. Retrieved 26 April 2016.

• ^ Jump up to:a b "Fidelity Bank | Board of Directors". www.fidelitybank.com.gh. Retrieved 26 April 2016.

• ^ "Ghana's envoy to France presents letters of credence - Graphic Online". www.graphic.com.gh. 24 November 2014. Retrieved 26 April 2016.