Horezu nkukunwen

Fi Wikipedia
Horezu ceramics

Horezu ceramics yɛ Romanian kukuwen soronko a wɔdze nsa yɛ wɔ kurow bi a wɔfrɛ no Horezu wɔ Oltenia (Vâlcea County) etsifi, a ɔbɛn Horezu Monastery. Ɔkyerɛ kukuwen ho nyimdzee wɔ awo ndzidzi do nyina mu, ɔno ntsi na adwimfo a wɔwɔ Horezu kukuwen bea kyerɛwee wɔ UNESCO Amambra Nzeyɛɛ buukuu mu wɔ Mumu 2012[1].


Hɔn ndwuma no wɔakyɛ mu akɔ mbanyin na mbasia mu. Naaso, mbanyin yɛ asaase no ho edwuma, na wɔpepa hɔ, wotwa, ma wɔafɔw, ma wɔka, na wotsiatsia do na wɔka fra-sesa no kɔ ndɛtse kɔkɔɔ mu, ahoɔdzen na ahoɔhar. Odwimfo kor biara wɔ kwan a ɔfa do hyehyɛ ne ndzɛmba, naaso obiara bu mbrɛ ɔyɛ ne ndzɛmba. Mbasia no siesie kutu no ho ansaana wɔayɛ adze nankasa na ndzɛmba a wɔdze bɛyɛ amambra ntar. Hɔn nyimdzee a wɔdze ka ahyehyɛdze na ahosu bɔ mu no kyerɛ hɔn nyimpabɛn na soronko wɔ hɔn edwuma mu. Ahosu no nye, kɔkɔɔ, ahabun na ma wɔfrɛ no "Horezu ivory". Hɔn a wɔdze Horezu yɛ edwuma no dze amambra ndzɛmba beberee bi tse dɛ ma wɔdze pepa asaase no do, nkukuwen ho ndzɛmba.


Dɛm tsetse edwindze yi, nananom na wɔbɔɔ ho ban, a ɔbɛyɛɛ bea wɔ Olari wɔ Horezu, hɔ na wɔdan ndɛtse ma ɔbɛyɛ fɛfɛɛfɛ tse dɛ ma hɔn nananom yɛe[2]. Horezu yɛ Roman tsetse edwindze bea a ɔbɛyɛɛ adze a nna ɔdze sika brɛ ebusua a wɔyɛ no, mekyerɛ: Ogrezeanu, Vicsoreanu, Iorga, Frigura, Mischiu, Popa etc. Seseiara dɛm edwindze edwuma yi abɛyɛ ebusua adze, naaso ɔsan so wɔ edwumayɛ mbea a wɔwɔ edwuma mu panyin kesi osuanyi , na edwindze afahyɛ na yikyerɛ.

Mboaedze[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

  1. 404 Not Found (unesco.org)
  2. Keramik-Atelier Stelian Ogrezeanu (onlinehome.de)