Fest Noz

Fi Wikipedia
7,000 dancers in Rennes for the Fest Noz Yaouank 2015 (Startijenn on stage)

Fest noz (Ɔtɔfabi a wɔdze nkyerɛwdze a ɔwɔ famu frɛ no fest-noz; ‘anadwo afahyɛ’ wɔ Breton kasa mu) yɛ Bretonfo amambra afahyɛ, a wɔsaw wɔ ekuw mu na ndwontofo a wɔtse ase bɔ nsanku a wɔdze gye hɔn enyi.


Ɔwɔ mu dɛ ɔnnyɛ dzen koraa dɛ wɔbɛkyerɛw fest nozou na fêtes amandze ahorow no efi hɔ dɛ ndɛyi ndzɛmba a wɔayɛ dze, naaso fest noz no yɛ atsetsesɛm mu asaw dodow no ara yɛ tsetse dze, na obi fi Mfinimfin M afa mu, na ɔma ɔmanfo no nya kwan a wɔbɛfa do atse no mu ber a etwa mu na hɔn enyi agye atsenka a no mu dɔ a ɔnye dɛ wɔnye nananom na bea bi wɔ no ho.

Dodow kabea wɔ Breton kasa mu nye festoù noz, naaso nna Goadec Enuanom Mbea (ebusua bi a wɔyɛ atsetsesɛm ndwontofo) taa ka dɛ festnozoù, na bi a Fransefo so bɛka wɔ Franse kasa mu dɛ des fest-noz.


Mumu 5 2012 no, UNESCO dze fest noz no kaa Adasamba Amambra Egyapadze a Onntum Nhu no ananmusifo dzin ho.

Fest noz[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Frères Morvan, famous farmers brothers, in 2013

Fest Noz (Pl. Festoù Noz) yɛ amambra kwan do asaw afahyɛ wɔ Brittany. Breton asaw dodow no ara yɛ asetsena mu asaw, wɔ kuw bi mu. Seseiara, wɔyɛ festoù noz pii so wɔ Brittany ekyir wɔ diaspora mu, na ɔdze Bretonfo amambra ba nkwa mu wɔ Breton asasesin ekyir. Dɛm asɛmfua yi yɛ ma wonyim fi afeha a ɔtɔ do 19 ewiei naaso wɔdze ma dɛ edzin fitsi 1950 mfe no mu nkotsee.

Ber bi abɛsɛn kɔ no, ɔtɔfabi a nna wɔdze asaw no tsiatsia famu dze yɛ asasee a ɔyɛ dzen wɔ ofie bi mu anaadɛ beebi a ɔyɛ dzen a wɔdze yɛ haban edwuma (‘aire neuve’ asaw ahorow), a na wɔto nsa frɛ nyimpa a wofi apaa mu hɔ ba, na ɔno kyerɛkyerɛ mu dɛ stamping movements a ɔwɔ asaw ahorow no bi mu. Ber tsentsen no, asɔr no baraa ‘kof-ha-kof’ (yafunu-kɔ-yafunu) asaw, a ɔkyerɛ dɛ wɔbɛsaw beenu beenu.

.