Battir

Fi Wikipedia
Battir
town
Official nameבתיר, بتير Sesa mu
Native labelבתיר, بتير Sesa mu
Named afterBetar Sesa mu
CountryState of Palestine Sesa mu
Located in the administrative territorial entityBethlehem Governorate Sesa mu
Located in time zoneUTC+02:00, UTC+03:00 Sesa mu
Coordinate location31°43′29″N 35°8′12″E Sesa mu
Significant eventlist of World Heritage in Danger Sesa mu
Map

Battir (Arabic: بتير) yɛ Palestina ekuraase bi a ɔwɔ West Bank, ɔwɔ Betlehem atɔe fam kilomita 6.4, na Yerusalem anafo fam atɔe. Wɔ afe 2017 mu no, na ekuraase no ase nyimpa dodow yɛ 4,696.

Na nyimpa traa mu wɔ Byzantine na Nkramofo aber do, na wɔ Ottoman na Britania Ahyɛdze nyimpakan mu no, wɔkyerɛw emu nyimpa dodow dɛ Nkramofo tsitsir. Kan no, na kurow no da ɔkwan a efi Yerusalem kɔ Bayt Jibrin no ho. Battir wɔ nnɛyi kwan a Jaffa–Yerusalem ketseke kwan no do no atsifi pɛɛ, a na ɔyɛ Israel na Jordan ntsam kwan a wɔdze gyaee akodzi fi 1949 kosi Nnasia Ko no, ber a Israel faa do no. Wɔ afe 2007 mu no, na nyimpa bɛyɛ 4,000 na wɔtse Battir.

Wɔ afe 2014 mu no, wɔkyerɛw Battir wɔ UNESCO Wiadze Egyapadze Bea, dɛ Ngo na Bobe Asase — Amandze Asase a Ɔwɔ Yerusalem Anafo Fam, Battir.

Abakɔsɛm[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Tsetse Ber[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Hɔnasi Battir wɔ Khirbet el-Yahud Etsifi fam epuei pɛɛ (Arabic: خربة اليهود, lit. ‘Yudafo amamfõ’), bea a wotutu fam tutu a ɔyɛ tsetse Betar amamfõ. Wɔtraa hɔ daa fi Dade Mber no mu kosi afeha a ɔtɔ do ebien (2) Y.B., ber a Romafo sɛee no wɔ Bar Kokhba atuatse no mu no. Arabic dzin Battir no kora akuraase no tsetse dzin no do.

Sɛnea Yudafo atsetsesɛm bi kyerɛ no, ɔhɔ nso na Tannaic ɔbenfo Eleasar a ofi Modi’im no ɔboda wɔ.

Wɔkyerɛ dɛ wohuu Warren Kuruwa no wɔ baabi a ɔbɛn Battir.

Asase Ho Nsɛm[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Battir wɔ Betlehem etsifi fam atɔe kilomita 6.4 (akwansin a ɔda fam) wɔ koko bi a ɔwɔ Wadi el-Jundi (a wɔkyerɛ ase dɛ "Ɔsraanyi Bon" - "Valley of the Soldier") etsifi, a ɔnam anafo fam atɔe fa Yudea nkoko do kɔ mpoano asasetaw no do. PEF Nhwehwɛmu a wɔyɛe wɔ Palestine Atɔe Fam ho wɔ 1883 mu no kaa kurow no abɔdze mu ahobammbɔ ho asɛm, na ɔkae dɛ n’afie no gyina abotsan a ɔwɔ soro do, na abotsan bi wɔ ase; entsi efi etsifi fam no bea no yɛ dzen yiye, ber a wɔ anafo fam no kɔn tseatseaa bi a ɔda abon tsi ebien (2) ntsam na ɔka koko no na abon kɛse no bom. Wɔ bea a ɔkorɔn bɛyɛ mita 760 kyɛn po no, Battir ahohur ber mu yɛ hyew, na n’awɔw ber mu yɛ mmerɛw a sukyerɛmma tɔ ber na ber mu. Sɛ wɔkyekyem pɛpɛɛpɛ a, afe biara ɔhyew yɛ 16°C.

Fam Tutu Ho Adzesua[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Romafo aguaree dadaw bi a asubura bi ma no aduan wɔ ekuraase no finimfin. Fam tutufo D. Ussishkin kyerɛ dɛ ekuraase no fi Dade Mber no mu, na ɔka dɛ ber a Atuatew no bae no na ɔyɛ ekuraase a nyimpa bɛyɛ mpem ɛkoro kosi mpem ebien na Bar Kochba paw no esiane na ahohur ber, bea a ɔwɔ bepɔw etsifi a wotumi bɔ ho ban, na sɛnea ɔbɛn Yerusalem kɛse no ntsi -Gaza kwan do kwan. Wohuu Romafo nkyerɛwee bi nso wɔ baabi a ɔbɛn kurow no abɔdze mu nsutsen no ɛkoro a hɔnakyerɛw Makedonia Asraafodɔm a Ɛto so Anum ne Klaudi Asraafodɔm a Ɛto so Du-baako din wɔ so, a ɛkae sɛ ɛbɛyɛ sɛ asraafo dɔm de hɔn ho hyɛɛ kurow no a wɔkaa hyɛɛ mu wɔ Ɔhempɔn Hadrian nnyido mu no mu.

Adanse biara nnyi hɔ a ɔkyerɛ dɛ wɔtse hɔ wɔ ber a ɔwɔ Atuatew no ekyi pɛɛ no mu.

Enuanom Mbea Nkurow[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

.

  1. Britain Palestine Twinning Network. Nhwɛdo:Webarchive