Askia Nda

Fi Wikipedia
Askia Nda
tomb, pyramid
Inception1495 Sesa mu
CountryMali Sesa mu
Located in the administrative territorial entityGao Sesa mu
Coordinate location16°17′23″N 0°2′40″W Sesa mu
Significant eventlist of World Heritage in Danger Sesa mu
Heritage designationWorld Heritage Site Sesa mu
World Heritage criteriaWorld Heritage selection criterion (ii), World Heritage selection criterion (iii), World Heritage selection criterion (iv) Sesa mu
Map

Wɔwɔ gyidzi bi dɛ, Askia Nda a ɔwɔ Gao, Mali yɛ bea a wosie Askia Mohammad I, nyimpa kor a ɔyɛ Songhai hɔn Kurowpɔn Okunyin a wogya no ekyir a ɔnnkɛyɛ yie ara da. Wosii no afeha a ɔtɔ so duenum no awieeɛ na hɔn akyerɛ dɛ ɔyɛ UNESCO Wiadze Agyapadze.

UNESCO ka ɔboda no ho asɛm dɛ ɔyɛ Afrika Atɔe Fam Sahel atsetsesɛm a ɔyɛ nwonwa a wɔdze si atsɛkyɛ no ho nhwɛso pa. Nea ɔka ɔdan no ho nye ɔboda a ɔtse dɛ pyramidal, nkramofo asɔredan ebien, amusie na bea a wohyiam. Osiandɛ nye sorokɔ yɛ mita 17 nti, ɔyɛ adansi nkaedum a ɔso kyɛn biara a wɔdze yɛɛ adansi ho nkaedum ansa na wɔreyɛ atubrafo wɔ Gao. Ɔyɛ Nkramofo adansi kwan a akyir yi ɔtrɛw kɔɔ ɔmantsam no mu nyinara ho nhwɛso a ɔda nsow.

Nnansa yi ara nsakrae a wɔayɛ wɔ bea no ho nye nkramofo asɔredan adan a wɔtrɛw mu wɔ 1960 na 1970 mfe no finimfin, na ɔfasu a wosii twaa bea no ho hyiae wɔ 1999 mu. Hɔn asan dze plaster nso ayɛ no daa wɔ n’abakɔsɛm nyinara mu, adzeyɛ a ɔho hia na wɔasiesie na wɔasiesie atsɛkyɛ adan. Wɔdze enyinyam ahoɔdzen kaa ho wɔ 2000 mfe no mfiase mu hɔ, na ɔmaa wotumi yɛɛ mframa a wɔdze bɔ dan atsifi, akanea na akasam a wɔdze ahyɛ sor.

Wɔdze Askia dzi dwuma daa dɛ nkramofo asɔredan na amandze bea a ɔmanfo wɔ ma Gao kurow no. Ɔman na mpɔtsam hɔ mmara nyinara abɔ bea no na bea bi a wɔdze siw ano a etwa ho ehyia no ho ban.

Abakɔsɛm[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Askia Mohammed nye Askia ɔhempɔn a odzi kan na ɔtrɛw Songhai Ahemman no mu. Sɛ́ Nkramofo a ɔdze nye ho ama no, ɔtsee nka dɛ ɔyɛ n’asɛyɛdze dɛ ɔyɛ n’akwantu no kɔ Mecca, a ofii mu san bae wɔ 1495. Ɔdze ndzɛmba a ɔde bɛyɛ n’adamoa no san bae; atsɛkyɛ na nnua no nyinara fi Mecca bae. Wɔkyerɛ dɛ na "yoma mpempem pii" na ɔwɔ akwantufo kuw no mu. Wɔhyehyɛɛ no dɛ ofie, na ɔwɔ adan na akwan pii na wɔtoo mu ber a Askia Mohammed wui no.

Askia Mohammed nkutoo na na ɔrebɛsie no ankasa wɔ ɔboda no mu tsitsir, nanso wɔasie Askia afofor pii wɔ adziwo hɔ.


Nfonyinsie Bea[sesa mu | sesa ekyirsɛm]