Ashiqs of Azerbaijan

Fi Wikipedia
Ashiqs of Azerbaijan
music genre
Subclass ofashik Sesa mu
Country of originAzerbaijan Sesa mu
Intangible cultural heritage statusRepresentative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity Sesa mu
Described at URLhttps://ich.unesco.org/en/RL/00253, https://ich.unesco.org/fr/RL/00253, https://ich.unesco.org/es/RL/00253 Sesa mu

Azerbaijan Ashiqfo edwindze ka anwensɛm, abakɔsɛm, asaw, na ndwom a wɔdze ndze na edwindze bɔ bɔ mu ma ɔyɛ atsetsesɛm mu agodzi edwindze. Dɛm edwindze yi yɛ Azerbaijanfo amambra egyinahyɛdze no mu kor na wobu no dɛ ɔman nyimpasu ho nsɛnkyerɛndze na Azerbaijan kasa, nhoma na ndwom hwɛfo.

Ma ɔda nsew nye Kopuz, ndwom a wɔdze ahoma ayɛ a ɔka ho, Azerbaijani Ashiqs ndwom a wɔdze dzi dwuma wɔ tsetse mber mu no bi nye ndwom 200, ndwom 150 a wonyim no dɛ Dastans, anwensɛm a ɔreyɛ edu 2,000, na nsɛm pii.

Fitsi afe 2009 no, wɔakyerɛw Azerbaijani Ashiqs edwindze no wɔ nyimpa a wonntum nhu hɔn amambra egyapadze a wonntum mmfa hɔn nsa nnka no ananmusifo dzin mu.

Abɔse[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Wɔ ndɛ encyclopedic nsɛm asekyerɛ nwoma ahorow mu no, wonya asɛmfua Ashiq a ɔkyerɛ'ma ɔwɔ ɔdɔ’ no fii Arabic na Persia kasa mu. Encyclopedia ahorow bi kyerɛkyerɛ Ashiq mu dɛ Caucasus nye aman a ɔbembɛn hɔ no amandze odwontofo-anwensɛm kyerɛwfo. Wɔ n’ankasa no ndwom ekyir no, wɔ repertory mu no, Ashiq de epic tales nye folk ndwom ka ho.

Abakɔsɛm[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Ahyɛse no[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Wobotum ehu ashiqfo edwindze ho nsɛnkyerɛndze a odzi kan wɔ kwan a ɔkɔ ekyir do wɔ afeha a ɔtɔ do 14-15 Nwoma a ɔwɔ Dede Korkut mu, a ɔwɔ Oghuz Turkeyfo ayɛsɛm a agye dzin sen biara.

Fitsi afeha a ɔtɔ do 16 mu , Azerbaijan ashiqfo ayɛ ɔman kasa, ɔman nyimpasu na ndwom a wɔbɔ wɔ ayeforhyia, apontow na aman afahyɛ ahorow mu no kurafo nye hɔn a wɔhwɛ do. Wɔ afeha a ɔtɔ do 20 mu no, ashiq ndwom a wɔbɔ wɔ kɔnsɛt agoprama do, radio na tɛlɛbihyen so bɛyɛɛ ma ebu do.