Asaw nyɛe wɔ Echternach

Fi Wikipedia
Dancing procession of Echternach
religious processional parade
Part ofQ97255797 Sesa mu
CountryLuxembourg Sesa mu
LocationEchternach Sesa mu
Country of originLuxembourg Sesa mu
Day in year for periodic occurrencePentecost Sesa mu
Intangible cultural heritage statusRepresentative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity Sesa mu
Described at URLhttps://ich.unesco.org/en/RL/00392, https://ich.unesco.org/fr/RL/00392, https://ich.unesco.org/es/RL/00392 Sesa mu

Echternach asaw a wɔsaw no yɛ afe afe Roma Katolekfo asaw a wɔyɛ wɔ Echternach, wɔ Luxembourg epuei afa mu. Echternach dze no nye amambra kwan do asaw a otwa tow wɔ Europa.

Wɔyɛ adzeyɛ no wɔ Benada fitaa biara. Ɔhyɛ Willibrord, Luxembourg ahotsewnyi a ɔhwɛ do no enyimnyam, na ɔhyehyɛɛ Echternach asɔrdan no. Echternach ayɛ nserahwɛ edwuma a no mu yɛ dzen a ɔfa akwantu no ho, a ɔtwetwe nserahwɛfo na akwantufo mpempem pii a wofi wiadze nyinara. Wɔakyerɛw adzeyɛ no wɔ afe 2010 mu dɛ Echternach a wɔdze hɔn ho ruhurhur wɔ UNESCO ananmusifo dzin a wɔahyehyɛ a ɔfa nyimpa amambra egyapadze a wonntum nhu ho no do.

Adzeyɛ no[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Amandze no hyɛ ase anapa wɔ Esutsen Sauer do paado, na asɛnka bi a asɔr no sɔfo (kan no nna nkokorafie no sɔfo panyin) ma. “Willibrordus-Bauverein” mpanyimfo na wɔyɛ Nhyiamu no ho nhyehyɛɛ, na wɔhyehyɛ ndwontofo na akwantufo ekuw duebien pii a wɔsesa hɔn ho hɔn ho. Afei kuw no fa Echternach paado kɔ basilica a ɔwɔ ekyirekyir bɛyɛ kilomita 1.5 (akwansin 0.93) no. Ndwontofo bɔ Sprangprozessioùn, ndwom a edzi mfeha pii a ɔtse dɛ Irelandfo jig anaa reel, a ogyina amanfo ndwom ‘Adam wɔ mbanyin beeson’ do. Akwantufo a wɔtoatoa do a nyimpa baanan anaa enum dzi hɔn ho kitsa nsateaa fitaa ano, na ‘wɔsaw’ anaa ‘wohuruw’ fi benkum kɔ nyimfa na wɔnam dɛm do kɔ hɔn enyim nkakrankakra.

Osiandɛ akwantufo dodow a wɔba ntsi, ɔtaa yɛ ewiaber ekyir pɛɛ ansaana asawfo no mu ma otwa tow no edur asɔrdan no mu. Asɔfo, nkokorafo, na nkokorafo dodow bi ka apontow no ho, na ɔnnyɛ ma ɔntaa nnsi dɛ asɔfopɔn pii so wɔ hɔ. Sɛ wodur asɔrdan no mu a, wɔtoa asaw no do twa Ɔhotsewnyi Willibrord damoa a ɔwɔ ɔboda a ɔwɔ afɔrmuka kɛse no ase no ho. Wɔkenkan litanies na mpaabɔ a wɔdze hyɛ Ɔhotsewnyi no enyimnyam, na wɔdze Sakrament a Woehyira no Nhyira na ɔba ewiei.