Aleppo Tsetse Kurow

Fi Wikipedia
Aleppo Tsetse Kurow
old town, citadel
CountrySyria Sesa mu
Located in the administrative territorial entityAleppo Sesa mu
Coordinate location36°11′0″N 37°9′0″E Sesa mu
Significant eventlist of World Heritage in Danger, 2023 Turkey–Syria earthquakes Sesa mu
Heritage designationWorld Heritage Site Sesa mu
World Heritage criteriaWorld Heritage selection criterion (iii), World Heritage selection criterion (iv) Sesa mu
Map

Tete Kuropɔn Aleppo (Arabic: مدينة حلب القديمة, romanized: Madīnat Ḥalab al-Qadīma) yɛ abakɔsɛm mu kurow no mfinimfini wɔ Aleppo, Syria. Ansa na Syria Ɔmanko no reba no, tsetse kurow no amantam pii ansakra tsitsiriw fir ber a wosii wɔ afeha a ɔto do dumien 12th kosi afeha a ɔtɔ do dunsia 16th no mu. Ɔsiane dɛ na wɔtow hyɛ kurow no so bere nyinaa ne amammuisɛm a entumi nnyina ano ntsi, wɔhyɛɛ kurow no mufo ma wosisii adan a ɔtse dɛ nkwammoaa na amansin a ɔde ne ho wɔ asetra na sikasɛm mu. Ná ɔmantam biara nyamesom na mmusuakuw su a emufo wɔ.

Aleppo kuropɔn dadaw no – a ɔyɛ tsetse kurow a ɔwɔ afasu no mu na adan dadaw a ɔtse dɛ nkwammoaa dzi a ɔwɔ ɔfasu no akyi no – ɔbɛyɛ hekta 350 (acre 860; 3.5 km2), a nyimpa bɔbor 120,000 na wɔte mu.

Dza ɔda nsew na n’abankɛse akɛsew, akwan teateaa, souq ahorow a wɔakata so na tsetse wimhyɛnkafo, tsetse kurow Aleppo bɛyɛɛ UNESCO Wiase Agyapadzi beae wɔ 1986 mu.

Wɔsɛee afã horow pii a ɔwɔ Al-Madina Souq na mfinimfini ber mu adan afoforo a ɔwɔ tsetse kurow no mu no na wɔsɛee no anaasɛ wɔhyew ɔsiane ntawntawdi a ɔkɔɔ do wɔ Syria Arab asraafo ne Jabhat al-Nusra atuatewfo ntam, wɔ nea wɔfrɛ no Aleppo no mu ntsi a ɔsɔretia JN akuw a wɔde akodzi ayɛ no fir ase wɔ 25 September 2012. Wɔ Ɔpɛpɔn 2014 mu no, Islamfo anim akuo a wɔsɔre tsia no kaa dɛ ɔyɛ asɛdeɛ dɛ wɔsɛe abakɔsɛm adan akɛseɛ a ɔtoatoa do a Syria Asraafo dze dzi dwuma dɛ mmeaeɛ a wɔabɔ ho ban wɔ kuropɔn dadaw no mu a Atɛntenenee Ahemfie, Carlton Ahohowdan na Kurow no Bagua no dan dadaw no ka ho.

Wɔasɛe tsetse Aleppo kurow no ɔha biara mu aduasa wɔ ɔko no mu.

Mfiriaseɛ ne nea wɔdzi sii hɔ[sesa mu | sesa ekyirsɛm]

Ɛda Queiq Asubɔnten no benkum so no, na nkoko awɔtwe a ɔyɛ kurukuruwa atwa mfinimfini koko bi a ɛza nsow ho ahyia a wosii abankɛse no (mfiase no naɔyɛ asɔredan a wɔdzi sii hɔ wɔ mfirihyia apem a ɔto do 2 A.Y.B.) so wɔ so a ɔte dɛ acropolis. Ntrɛwmu a ɔwɔ kurukuruwa no mu no bɛyɛ kilomita edu{10} (akwansin {6}). Nkoko no ne Tell as-Sawda, Tell ʕāysha, Tell as-Sett, Tell al-Yāsmīn (Al-ʕaqaba), Tell al-Ansāri (Yārūqiyya), ʕan at-Tall, al-Jallūm, Baḥsīta. Ɔsiane dɛ na tsetse kurow no kɛse bɛyɛ hekta biako aduosia(160) (acre ahanan; nsɛntitiriw biako kilomita asia ahinanan{1.6} ) ntsi, na wɔato abakɔsɛm mu ɔfasu a nyi tenten yɛ kilomita anum (akwansin {3}) mu wɔ ɔmansin a Mamlukfo san sii nea etwa to no mu. Efi dɛm ber no, afasu no fã kɛse no ara ayiw. Na ɔwɔ apon akron (wɔakora emu nnum{5} so yiye) na na abura bi a ɛtrɛw a emu dɔ atwa ho ahyia.

Kristofo na wodzii kan sii kurow dadaw no Jdeydeh mmeae foforo no wɔ afeha a ɔto do 15 mfiase wɔ tsetse kurow no atsifi fam kurotia, ber a Mongolfo twee wɔn ho fii Aleppo akyi no. Jdeydeh yɛ nhwɛso a eye sen biara a ɔfa baabi a ɔte dɛ nkwammoaa a ɔwɔ Aleppo ho no mu biako. Ɔsiane sikasɛm mu nkɔdo ntsi, wɔde mmeae afofor pii sii hɔ wɔ tsetse kurow no afasu akyi wɔ afeha a ɔtɔ do dunum na dunsia mu.

Beaeɛ a ɛnya moa firii[sesa mu | sesa ekyirsɛm]